Boekhouding

Kaft boekhouding Mucato 1992

Vandaag ben ik een aantal uur bezig geweest met het begrijpen van mijn eigen boekhouding.
Zoals bekend heb ik vanaf 1 juli een bedrijf. En als je een bedrijf hebt, moet je netjes je BTW afdragen etc. En daar heb ik totaal geen kennis van.

Zoals sommigen van jullie weten, ben ik geen held met cijfers. Ik weet niet zeker of 1 + 1 echt wel 2 is. Daarom zag ik wat op tegen het hele boekhouddeel van mijn bedrijf.

Nu heb ik een tijdje mijn best gedaan de boekhouding te ontlopen, maar nu is het toch echt tijd dat ik weet wat ik aan het doen ben.
Uiteraard houd ik wel enigszins wat bij. Ik weet bijvoorbeeld dat ik alle bonnetjes moet bewaren van wat ik uitgeef, ik weet dat ik belastingen moet betalen en dat het dus handig is om wat geld opzij te zetten… Maar dat is wel ongeveer alles.

Nu is mijn vader een handige man met een uurtje of twee tijd op zaterdagmiddag. Dus daar ging ik: gewapend met een laptop en goede moed. Mijn vader is een praktische man en wij denken redelijk hetzelfde. Het beste middel om iets te begrijpen is dus een simpele versie ervan bekijken. Hij is de penningmeester van theatergroep Mucato en pakte van zolder de boekhouding van deze groep uit 1992 erbij. Dat boek is dus ouder dan ikzelf ben. Met een prachtig handschrift stonden er allemaal losse woorden en sommen geld op papier. Aan de hand hiervan kon mijn vader mij uitleggen wat grootboeken zijn, wat het nut ervan is, en kon ik bedenken wat voor grootboeken ikzelf wilde hebben.

Samen hadden wij geen idee hoe mijn boekhoudingsprogramma werkte dus daar hebben we het grootste deel van de tijd lekker op zitten prutsen totdat we allebei een goed beeld hadden van hoe dit werkt.

En nu, wonder boven wonder, durf ik te zeggen dat ik begrijp hoe ik mijn boekhouding bij moet houden. Dat komt goed uit, want het wordt bijna tijd om de BTW af te dragen voor het derde kwartaal.

Bedankt voor je hulp, pap!

Kaft boekhouding Mucato 1992
Voorbeeld boekhouding Mucato 1992
Auteur

Marieke Noordhuis

error: Content is beschermd!