Een eigen stijl

Illustratie eigen stijl Marieke Noordhuis

Het vinden van een eigen stijl

Wanneer je met enige regelmaat tekent, ontdek je je eigen tekenstijl. In het begin nog niet. Dan ben je nog bezig met de zoektocht naar een eigen stijl. Je kopieert de stijl van anderen en probeert verschillende technieken uit. Uiteindelijk komt je steeds meer uit op dezelfde manieren van tekenen en dezelfde soort stijlen en technieken.

Mijn zoektocht

Ik ben al lang aan het tekenen. In 2009 kreeg ik van mijn zus een schetsboek zodat ik overal kon tekenen. Toen ben ik begonnen met bijna dagelijks tekenen. Drie jaar later werd ik toegelaten op twee verschillende kunstopleidingen. Ik koos voor de kunstacademie in Utrecht.

Zoals ik net al schreef, moet je om je eigen stijl te vinden eerst veel kopiëren. Zodoende heb ik tijdens mijn opleiding veel stijlen uitgeprobeerd. Verschillende kunstenaars waar ik wel of juist geen klik mee had heb ik bekeken en proberen na te doen. Tot het uiteindelijk tijd was om toch echt op zoek te gaan naar wie Marieke was. Er is al zo veel gedaan en zo veel gemaakt in de wereld dat het lastig is om echt eigen te zijn.

Ik ontdekte al vrij snel – lees: na drie jaar – dat ik graag met taal werk. Ik wist nog niet wat dit betekende. Ik heb daarom verschillende kanten uitgezocht. Ik heb teksten geschreven en woordgrappen gemaakt. Maar uiteindelijk blijkt mijn stijl omschreven te kunnen worden als het volgende: verhalend. Ik schrijf met beelden. Hoewel ik graag met tekst werk en dit vaak de oorsprong is van mijn werk, eindigt mijn werk toch altijd weer bij beeld. Dit is dan ook waarom ik mijzelf een illustrator noem. Een illustratie kan namelijk worden omschreven als een visuele uitleg. Dit is hoe ik mijn verhalen weergeef. In beeld, in illustratie in plaats van in tekst.

Mijn stijl – techniek

Ik maak dus illustraties. Maar ook binnen illustraties zijn duizenden verschillende stijlen. Wat is nu mijn stijl? Alhoewel ik hele uitgebreide en gedetailleerde kunstwerken vaak prachtig vindt, is dit niet mijn stijl geworden. Voor degenen die mij wel eens horen praten met een paar koppen koffie op: mijn tekenstijl is net zo snel als ik praat.

Hoe langer ik nadenk over de lijnen, het concept of het verhaal, hoe groter de kans is dat ik niet tevreden ga zijn met het eindresultaat. Mijn manier van werken, mijn stijl, bevat een hoop snelheid. In een paar lijnen zet ik een schets op papier. Of in mijn geval zet ik een schets in mijn laptop.

Dan kan ik alsnog uren bezig zijn met het aanpassen van de juiste kleuren maar ik probeer zo min mogelijk te gummen of af te wijken van deze eerste schets. Het opzetten van een schets zou niet langer moeten duren dan  10 minuten. Afhankelijk van hoe groot het werk wordt, natuurlijk.

Het resultaat van mijn stijl

Nu hebben jullie al een aantal werken in mijn stijl kunnen zien op de website. De winter komt er weer aan en dat betekent voor mij dat het iets rustiger wordt op het gebied van workshops. Daardoor heb ik wat meer tijd om weer lekker te gaan tekenen! In de komende maanden komen er dus weer wat nieuwe werken van mij op de website waardoor je makkelijk mijn stijl kunt bestuderen.

Wil je ook graag een tekening in mijn stijl? Stuur me dan hier een bericht!

Wil je tips over het vinden van je eigen stijl? Stuur me ook dan een bericht! Ik help je graag.

Illustratie eigen stijl Marieke Noordhuis
Auteur

Marieke Noordhuis

error: Content is beschermd!