Het stuur van Tuur

Workshop hydraulisch voertuig - bijna af

Het stuur van Tuur – Hydraulisch voertuig

Het stuur van Tuur is een boek van de Kinderboekenweek. Afgelopen week is deze gestart. In het thema van deze Kinderboekenweek -vervoersmiddelen- mocht ik een aantal workshops verzorgen. Het stuur van Tuur is een boek over een jongen die op allerlei verschillende manieren wordt opgehaald van school. Met de fiets, lopend, met de slee. Kortom: met allerlei verschillende vervoersmiddelen.

 

Groep 3/4

De kinderen van groep 3/4 mochten een eigen vervoersmiddel maken. En wel een heel bijzonder vervoersmiddel! De kinderen maakten een hydraulische draak. Ze kregen alle onderdelen die nodig waren voor de draak van mij en daarna konden ze hard aan de slag. Met stiften en kleurpotloden en gekleurd papier gingen de kinderen aan de slag! Sommige groepjes maakten een wat traditionele draak, groen geschubt. Anderen maakten een draak in een regenboog thema. Weer een ander groepje heeft een roze en paarse draak gemaakt.

De draak

Kleinkunstig heeft alle onderdelen naar mij toegestuurd. Daardoor konden er prachtige draken gemaakt worden.
Met een lasersnijder zijn alle onderdelen uitgesneden. Iedere draak bestond uit een buik, twee zijkanten van de draak, twee keer een kop en twee vleugels.
De kop wordt met een splitpen aan de zijkant van de draak bevestigd. De rest word in elkaar gezet met tape zodat de vleugels goed kunnen bewegen.
Als bodem heeft kleinkunstig mij ronde stukken piepschuim gestuurd. Daarin kunnen sateprikkers gestoken worden. Om ervoor te zorgen dat de draak daarop kan blijven steunen, zijn er rietjes omheen gedaan. Met een klein gaatje in iedere vleugel, kan alles in elkaar worden gezet.
Het laatste en belangrijkste deel is het hydraulische systeem. Hiervoor heb ik 200 spuiten gekregen en een aantal meter aan plastic buis. Aan de ene spuit bevestigde ik vast een stukje buis, de andere spuit deed ik eerst vol met water voordat ik deze aan de andere kant van het slangetje bevestigde. Een van de twee spuiten bevestigen de kinderen onder de buik van de draak en voilà, een vliegende draak!

De kinderen

De kinderen hebben ontzettend hard gewerkt en goed hun best gedaan om de allermooiste draak te maken. Sommige groepjes maakten zelfs mensen die met de draak mee kunnen vliegen. Tenslotte is het een vervoersmiddel.
Niet alleen de kinderen waren heel fanatiek aan het werk, ook de docenten waren ontzettend druk met het ondersteunen van hun leerlingen en hielpen mee om de mooiste draken te laten verschijnen.
Het was hard werken maar dat was het probleem niet voor de kinderen. Wie neemt de draak nu mee naar huis?! De creativiteit van de kinderen bleef me verbazen. De een besloot dat de draken allemaal op school moesten blijven. Een andere bedacht een doorgeef systeem. Een jongen bedacht dat je de draak kon verdienen door goed je best te doen op school de komende week. Ook was er nog een loting bedacht.

Ik hoop dat ik foto’s krijg van alle resultaten want niet ieder groepje heeft zijn draak afgekregen tijdens de workshop. Voor nu in elk geval alvast een aantal prachtige exemplaren!

Workshop hydraulisch voertuig - resultaat groene draak
Workshop hydraulisch voertuig - kinderen aan het werk
Workshop hydraulisch voertuig - bijna af
Workshop hydraulisch voertuig - eindresultaat
Auteur

Marieke Noordhuis

error: Content is beschermd!