Laatste workshop in Leiden

Workshop wearables riem

Workshop Wearables

De afgelopen vijf weken mocht ik een workshop geven in Leiden, wearables.
Wearables zijn draagbare technologie, zoals smartwatches, verwarmde vesten, koptelefoons, etcetera. Ik leer kinderen de basis: hoe maak ik een circuit en hoe laat ik met een circuitje een lampje branden.

Workshop in Leiden

In Leiden had ik een groepje van zeven kinderen. Samen hebben we eerst een circuitje op papier gemaakt met een lampje, batterij en kopertape. Vervolgens met dezelfde ingrediënten op een reep vilt een armband gemaakt. Daarna mochten de kinderen zelf iets maken, een eigen ontwerp.

De ballenknijper

Twee jongens wilden graag een ballenknijper maken. Omdat ondergoed met een lampje niet echt een logisch idee is, hebben ze een onderbroek voor over hun broek gemaakt. De onderbroek is gemaakt van geel vilt, aan de voorkant brandt een blauw lampje. Aan de binnenkant, op de kont, zit de batterij. Dit had heel simpel ook vlak naast het lampje gekund, maar de jongens vonden dit leuker als het achterop zat.

De laatste les hebben zij gebruikt om hun onderbroek te versieren en nu zit er met naald en draad en oranje vilt een piemel op gemaakt.

De riemen

Twee dames wilden graag een riem maken. Ze hebben netjes afgemeten hoe lang en hoe breed de riem moest worden. Dit paste niet uit één stuk vilt dus ze moesten de twee delen van de riem aan elkaar naaien. Daarna zijn ze aan het werk gegaan met heel veel lampjes toevoegen. Nadat het circuit gemaakt is en er heel veel lampjes tussen gezet zijn, bleek er ergens een foutje te zitten. De dames kregen het maar niet goed. Ik heb meerdere malen met ze mee gekeken en ook ik kon de fout nergens vinden. De enige optie was alles uithalen en weer opnieuw beginnen met de lampjes toevoegen.

De een besloot een riem te maken met heel veel lampjes die niet werken. De ander besloot een riem te maken met maar twee lampjes die wel werken.

De bivakmuts

Twee heren wilden graag een bivakmuts maken. Ik heb geen zwarte stof dus hebben ze een knal oranje muts gemaakt. Eerst hebben ze naar een eigen muts gekeken om uit te zoeken hoe een muts eigenlijk in elkaar zit. Daarna hebben ze hun hoofd opgemeten en de muts uitgetekend op het vilt.

Ze hebben keurig samengewerkt. Telkens om en om een stukje uitgeknipt en een stukje aan elkaar genaaid. Samen hebben we gekeken hoe het lampje bevestigd moest worden en waar de batterij zou komen. De muts werkt goed!

De diadeem

Een jongedame wilde graag een diadeem maken. Ze had keurig uitgetekend hoe groot de diadeem moest worden en hoeveel lampjes er waar moesten komen. Ze heeft een strook vilt afgeknipt en is aan de slag gegaan. Eerst heeft ze uitgetekend waar alles moest komen: de lampjes, de batterij, de kopertape en het ijzerdraad. Vervolgens is ze aan de slag gegaan met het plakken van het kopertape en het vastmaken van het ijzerdraad. Helaas was ze de laatste les ziek en heeft ze geen tijd gehad om de diadeem af te maken.

Foto’s

Er zijn verschillende foto’s gemaakt. Van de onderlinge werken maar ook een groepsfoto. De groepsfoto zou ik hier graag willen plaatsen maar die heb ik nog niet ontvangen. Er zijn ook verschillende foto’s over wearables, niet alleen die uit Leiden, te vinden op mijn instagram

Workshop wearables onderbroek
Workshop wearables riem
Workshop wearables bivakmuts
Auteur

Marieke Noordhuis

error: Content is beschermd!