Light graffiti

light graffiti groep 2

Wat is Light graffiti

Voordat ik uit zal leggen hoe geweldig de workshop was, zal ik kort toelichten wat light graffiti is.

Het is een vorm van lichtkunst en van fotografie. Door een camera een lange sluitertijd te geven, neemt de camera veel licht op. Het nemen van de foto duurt – als je dat zo instelt – meerdere seconden waardoor er genoeg tijd is om een tekening in de lucht te maken.

Om er voor te zorgen dat de tekening goed zichtbaar wordt op de foto, is het van belang dat de foto in een donkere ruimte wordt gemaakt.

De workshop

Deze workshop heb ik vaker over geschreven, de wearables. Ook afgelopen donderdag gaf ik deze workshop weer. Dit keer gaf ik de workshop aan 4 vwo op het Alfrink college in Zoetermeer. Het mooie van deze workshop geven aan 4 vwo is dat de kinderen zelf kunnen nadenken.

Ik heb de leerlingen eerst een circuit op papier laten maken om het principe uit te leggen. Daarna zijn we allemaal begonnen aan het maken van de armband.
De afgelopen paar keer heb ik telkens maar een uurtje de tijd gehad. Dan is er precies of soms niet eens genoeg tijd om de armband werkend te maken.
Op het Alfrink college kreeg ik twee uur de tijd. Dus ik heb anderhalf uur besteed aan het maken van de armband.

Zelfredzaamheid

Normaal gesproken zou ik de leerlingen precies uitleggen wat ze moeten doen en wat de snelste manier is om de armband in elkaar te zetten. Maar normaal gesproken heb ik ook leerlingen die niet ouder zijn dan 14 jaar en meestal is het geen vwo groep.

Ik wilde gebruik maken van hun hersens en heb ze de laatste stap in het circuit zelf laten bedenken. Bij sommigen lukte dat prima, anderen hadden toch wat sturing nodig. Deze laatsten legde ik dan uit hoe ik het aan zou pakken maar liet ze vervolgens vrij in hoe zij dit aan wilden pakken.

Werkende armbanden

Na anderhalf uur werkte alle armbanden. Toen viel er helaas eentje toch nog uit en een jongen wilde die van hem nog beter hebben waardoor deze helaas niet meer werkte.

Alle leerlingen gingen mee naar het lokaal dat te verduisteren was. Iedereen is toen op de foto gegaan. Dat wil zeggen, iedereen heeft meegewerkt aan het maken van de light graffiti.

Nadat de groepsfoto’s gemaakt waren, wilden een groep leerlingen ook nog zelf of in kleine groepjes light graffiti maken. Hoe meer ze probeerden, hoe creatiever de oplossingen werden. Helaas wilden sommige armbanden niet goed meer meewerken.

Een verduisterd lokaal

Dit was de eerste keer dat een school een goed verduisterd lokaal had en dat er ook nog ruim voldoende tijd was om light graffiti te maken.

De light graffiti maakt de workshop echt af en geeft een doel aan de armbanden. De andere keren heb ik de leerlingen wel iets nieuws kunnen leren en sommigen hebben daar ook echt wel iets erg moois van gemaakt. Maar de workshop wordt een stuk sterker als de leerlingen ook met light graffiti kunnen spelen.

Hiernaast zie je een selectie van de foto’s die gemaakt zijn tijdens de workshop.

light graffiti emma
light graffiti groep 1
light graffiti groep 2
light graffiti heart 1
light graffiti heart 2
light graffiti scribble name
light graffiti smiley
Auteur

Marieke Noordhuis

error: Content is beschermd!