Monotype

monotype workshop Bussum

Donderdag mocht ik samen met drie leuke collega’s de workshop monotype aanbieden op een middelbare school in Bussum. Als je benieuwd bent wat monotype is, raad ik je aan deze blogpost te lezen. Daarin leg ik uit wat dit precies is.

Ik kreeg een 4 havo klas tot mijn beschikking. We zaten op de derde verdieping in een biologielokaal. Dit was de eerste dag dat de leerlingen weer op school kwamen. Ze hadden al een ochtend programma gevolgd, daarna was onze workshop en dan ging hun dag weer verder.
Ik had een paar minuten de tijd om het lokaal klaar te zetten: ik wilde de tafels in groepjes van vier, zodat er meer werkruimte is. Ik had een powerpoint presentatie voorbereid en ik wilde mijn materialen uitstallen zodat ik en de leerlingen er makkelijk mee konden werken.

De leerlingen luisterden naar de uitleg en gaven antwoord op mijn vragen. Vervolgens mochten de leerlingen aan het werk. Ze gingen een ontwerp maken voor op een tas. Aan de hand van deze tas, dit ontwerp, zouden zij zichzelf voorstellen aan elkaar.

Het was heel mooi om te zien hoe de leerlingen te werk gingen. Sommigen vroegen om papier en een potlood om eerst te tekenen. Anderen wilden liever gelijk inkt en een tas om direct te drukken.

Sommige ontwerpen waren heel gedetailleerd en kwamen mooi uit op de tas, andere ontwerpen waren wat – hoe zal ik het zeggen – minimalistisch. De manier van werken en de resultaten zegt allebei veel over de leerlingen en daarmee is mijn doel bereikt: de leerlingen en de docent laten zien wie ze zijn. Niet alle leerlingen waren even tevreden met het eindresultaat. Maar ik heb ze kunnen uitleggen waarom ik dat wel ben.

Vervolgens was er voor de leerlingen net niet genoeg tijd om alles goed schoon te maken dus heb ik dat achteraf nog even gedaan. Hier heb ik ook geleerd dat ik iets meer schoonmaakmaterialen moet regelen zodat dit de volgende keer wel af is binnen de tijd.

Ik heb erg genoten van het geven van een workshop en ik kijk uit naar de volgende. Aankomende woensdag ben ik in Doetinchem voor een volgende workshop.

Logo monotype door leerling Bussum
monotype workshop Bussum
Auteur

Marieke Noordhuis

error: Content is beschermd!