Nieuw eigen werk

Eigen werk: Samurai illustratie detail

Werk maken

Ik heb al maanden geen eigen werk meer gemaakt. Het was niet uit onwil, of misschien ook wel. Hoe dan ook, ik heb er de afgelopen maanden geen tijd voor vrij gemaakt in mijn agenda. Nu had ik even een weekje rust. Nou ja, rust… Ik hoefde niet op een locatie te werken, ik kon dat lekker thuis doen.

Thuis werken

Ik kan mijn tijd anders indelen als ik thuis werk. Ik hoef geen rekening te houden met reistijd en ik hoef niet op een vaste tijd te lunchen. Als ik in een flow zit, kan ik lekker door blijven werken. Daarbij kan ik gewoon lekker een broek vol met verfvlekken aan en mijn favoriete trui. Niemand die me vertelt dat ik er niet representatief uit zie. Behalve ikzelf dan, maar ik kom niemand tegen waar ik representatief voor hoef te zijn.

Eigen werk maken

Omdat ik al een hele tijd geen eigen werk heb gemaakt, merk ik dat ik de overstap van voor een klant werken naar voor mezelf werken te groot vind. Daarom was ik op zoek naar iemand waar ik een werk voor kan maken. Mijn vriend wordt in december jarig. Daarbij heeft hij geen enkel werk van mij in zijn bezit. Niet echt een ramp, maar hij is wel mijn grootste fan.

Dus heb ik besloten voor zijn verjaardag een werk van mij cadeau te doen. Een nieuw werk, dat hij nog niet gezien heeft. Maar dan komt het volgende dilemma: wat zou hij willen hebben? Wat vindt hij gaaf genoeg dat hij het boven de bank zou ophangen? Uiteindelijk heb ik besloten hem toch over mijn plan te vertellen. Samen hebben we gezocht naar afbeeldingen waar hij enthousiast van wordt. Vervolgens hebben we de mooiste twee uitgezocht en daar ga ik een nieuw eigen werk van maken.

Tijd genoeg

Ik ben blij dat het pas in december af hoeft te zijn. Dat geeft me alle tijd om het werk een aantal keer opnieuw te maken. Ik werk vaak net iets langer door dan dat mijn flow duurt. En opeens denk ik dan dat ik niet meer kan tekenen. Soms ben ik heel radicaal en gooi ik het hele werk weg. Andere keren gooi ik slechts een laag in Photoshop weg.

Normaal gesproken wil ik dat een werk er goed uit ziet. Ik werk het af zodat ik er zelf blij mee ben. Maar de lat ligt hoger nu het om mijn grootste fan gaat.

Wat wordt het nu?

We hebben besloten dat het twee werken worden die samen één beeld vormen. Twee verticale tekeningen die samen een horizontaal werk vormen. We zijn op zoek geweest naar een werk wat rust uitstraalt en waar wat diepte in zit. Daarbij is de ruimte waar de werken komen te hangen niet zo hoog dus maak ik veel gebruik van verticale lijnen en licht.

Meesters in het maken van tekeningen met veel diepte en veel rust zijn de Japanners. We zijn daarom op zoek geweest naar voorbeelden in Japanse stijl zoals deze, en zijn uiteindelijk uitgekomen op een bos met een samoerai.

Uiteraard komt het werk wanneer het af is op de website, zodat iedereen het kan bewonderen. Maar voor nu alleen nog twee foto’s waar je niet veel aan hebt.

Eigen werk: Samurai illustratie detail
Eigen werk: Samurai illustratie schets
Auteur

Marieke Noordhuis

error: Content is beschermd!