Poster voor Mucato

Poster Mucato eindresultaat

De aanleiding

Een paar maanden geleden schreef ik al kort over dat mijn vader bij een toneelvereniging zit. Hij is de penningmeester van Theatergroep Mucato.

In elk geval één keer per jaar spelen zij een toneelstuk in de schouwburg van Hoofddorp. Vorig jaar speelden zij ‘de Jossen’. Mijn vader vroeg mij toen of hij een van mijn kunstwerken mocht gebruiken. Dit poster zie je hiernaast.

Ik bood hem aan om het poster voor de volgende voorstelling te maken. Zodoende vroeg mijn vader mij een paar weken geleden of ik dat nog steeds wilde. Uiteraard was het antwoord “Ja!”.

Het stuk

Dit jaar spelen zij op 17 en 18 april ‘Alice in wond wond wonderland’. Dit stuk gaat over zowel Alice in Wonderland als over de gebeurtenissen omtrent Josef Fritzl.

Voor wie hier nooit van heeft gehoord: Fritzl heeft zijn dochter jaren opgesloten in een kelder en kreeg een aantal kinderen met haar. In dit stuk wordt haar wereld getoond. Hier overheen ligt een deken van Alice in Wonderland.

Het ontstaan van het poster

Op Netflix heb ik een documentaire gekeken over de zaak Fritzl. Hierin worden ook beelden getoond van waar dit meisje al die jaren heeft geleefd. Daarnaast heb ik het script van het stuk ook doorgelezen. Het script is beeldend geschreven en verteld over een vallende Alice door een betonnen schacht.
Ik herinner mij de zware deuren en de betonnen muren die leidden tot de ruimte waarin het meisje al die jaren opgesloten was.

Dit beeld, samen met de tekst, heeft mij het idee voor het poster gegeven.

Wat zie je op het poster?

Het vallen heb ik gebruikt als inspiratie voor het poster. De achtergrond is grijs, van licht naar donker. Alsof de vrouw door de betonnen schacht valt naar een donkere ruimte toe.

Er is een zwangere vrouw te zien zonder gezicht. Het niet hebben van een gezicht maakt haar bijna anoniem, vergeten. De zwangere buik verwijst uiteraard naar de kinderen die zij heeft gekregen in de geluidsdichte kelder.

De vrouw heeft een gele jurk aan. Dit was in het originele ontwerp niet het geval. Ik heb haar eerst een blauw jurkje gegeven, zoals Alice ook aanheeft in Alice in Wonderland.
Vervolgens hoorde ik dat de Alice op het podium een andere kleur jurk aan kreeg. Om te zorgen voor herkenning en eenheid, koos ik ervoor om de jurk die straks op het podium te zien is ook te gebruiken op het poster.

Het lettertype, waarin de titel is geschreven, is Reenie Beanie. Ik heb de leden van Theatergroep Mucato een aantal verschillende lettertypen voorgelegd. Allemaal waren dit kinderlijke handschriften.
Dit meisje is toen zij een jaar of zeven was in de kelder geplaatst. Zij heeft leren schrijven voordat zij ‘verdween’. Ik wil met dit lettertype het stilstaan in de tijd laten zien. Alsof zij al die jaren later nog steeds schrijft als dat meisje van zeven.

Het laatste woord

Het was heerlijk om zo veel vrijheid te hebben in het ontwerpen. Ik had verschillende ideeën en heb de sterkste uitgewerkt. Het voelde goed om de vrijheid te hebben in kleuren en vormen. De tekst staat natuurlijk vast maar ik kon wel spelen met de lettertypen.

Wat een gave opdracht en wat leuk dat mijn werk straks op meerdere plekken te zien is!

Bedankt voor deze opdracht, Theater Mucato en pap in het bijzonder!

Poster Theater Mucato de Jossen
Poster Mucato eerste schets
Poster Mucato kleur aangepast
Poster Mucato jurk aangepast
Poster Mucato eindresultaat
Auteur

Marieke Noordhuis

error: Content is beschermd!