Renske de engel

Werkfoto tijdens gesprek met Renske

Renske, de engel

Mijn zus, Renske, komt mij helpen met mijn bedrijf. Ik ben zoals jullie weten een beginneling. Mijn vader heeft mij eerder al geholpen met mijn boekhouding en nu schiet mijn zus mij te hulp.

Klanten

In mijn vorige post beschreef ik dat ik het erg druk heb met de kinderboeken week. Deze workshops lopen vanuit Kleinkunstig. Nu komt de wintertijd eraan en hebben scholen het druk met vakanties en toetsweken en niet echt met het plannen van leuke culturele activiteiten.
Toch zou ik het leuk vinden om mijn huur te kunnen betalen en te kunnen eten.

Om genoeg inkomen te garanderen heb ik klanten nodig. Om klanten te krijgen moet ik toch echt zelf iets ondernemen. En laat ik daar nu eens helemaal geen verstand van hebben. Gelukkig ken ik iemand die hier wel veel van af weet: Renske, de engel.

Zij gaat mij zo helpen met klantenwerving. Of liever gezegd, ze gaat me vertellen wat klantenwerving inhoudt en wat ik er voor moet doen.

Wat gaat er komen?

Ik ben heel benieuwd wat ze me gaat vertellen. Tot nu toe ben ik alleen aan klanten gekomen omdat mensen mij al kennen. De kinderboerderij was via een vriend, de portretten die ik tot nu toe heb gemaakt zijn voor moeders van mij. De eerste en enige opdracht die ik heb gekregen buiten mijn eigen kennissenkring is Kofi geweest. Het wordt tijd om dit aantal eens flink uit te breiden.

Ik ben benieuwd of het me lukt om nieuwe klanten te werven en vooral of het me lukt om een systeem te bedenken waardoor dit geen eenmalige klanten worden maar dat zij telkens weer bij me terug kunnen komen. De terugkomende klanten heb ik nodig om zeker te blijven van een vast inkomen.

Het is weliswaar fantastisch om een eigen bedrijf te hebben; ik hoef namelijk alleen maar te doen wat ik echt heel erg leuk vind. Maar het blijft ook ontzettend onzeker. Ik heb geen zekerheid van inkomen en al helemaal geen zekerheid van vast inkomen. Ik hoop dat mijn zus, Renske, hier een helpende hand bij kan zijn. Althans, bij het opzetten van een zekerheid. Bij het vinden, binnenhalen en houden van klanten.

Illustratie bij blog over klantenwerving
Werkfoto tijdens gesprek met Renske
Auteur

Marieke Noordhuis

error: Content is beschermd!