Workshop op een Islamitische basisschool

Workshop Islamitische school - kinderen aan het werk

De aankomst

Ik was vroeg aanwezig op de school. Ik was nog nooit eerder op een Islamitische school geweest en wilde dus even rustig de tijd hebben om vragen te stellen en me voor te bereiden op het geven van een workshop aan kleuters.

Ik was echter zo vroeg aanwezig dat ik als enige aanwezig was. Gelukkig kwamen er na een paar minuten twee vrouwen aangelopen. Zij lieten mij binnen en vertelden het een en ander over de school.

Voor de workshops

Ik gaf drie keer een workshop aan de kleuters. Telkens in een ander lokaal. In het eerste lokaal begon ik direct na het openen van de dag dus ik was hier al aanwezig om mijn spullen neer te zetten. De workshop heeft niet veel materiaal nodig dus ik was vrij snel klaar met het opbouwen. De juf vroeg of ik mee wilde naar de Islamitische dagopening en uiteraard ging ik met haar mee.

Alle leerkrachten verzamelden in de personeelskamer in een grote kring. Er stond een grote tafel in het midden en een roze met zwarte bank. Een van de dames die mij de school binnen had gelaten, ging aan de grote tafel zitten en trok een groot boek naar zich toe. Ze las een stukje voor uit de Koran. Het fijne was, dat het een Nederlandse vertaling was dus ik begreep waar de passage over ging. Toen was er nog een korte ronde met mededelingen en daarna ging iedereen naar zijn of haar lokaal.

De eerste groep

Ik stond samen met de juf bij de deur van de klas en gaf alle leerlingen een hand. Ik had van Kleinkunstig doorgekregen dat ik jongens geen hand mag geven omdat ik een vrouw ben. Toen ik dit van tevoren vroeg aan de juf legde zij mij uit dat dit alleen het geval is als de kinderen van gebedsleeftijd zijn en dat is niet het geval bij de kleuters.

Toen alle kinderen netjes op hun plek zaten, begonnen de juf en de kinderen met het zingen van een dagopening. Het klonk prachtig en ik zou willen dat ik kon begrijpen wat zij zongen.

Vervolgens mocht ik met de kinderen aan het werk gaan. Ze hebben heel goed hun best gedaan op het kleuren, knippen en plakken. Daarom zijn er ook hele mooie resultaten uitgekomen.

De tweede groep

De tweede workshopgroep zat tegenover het lokaal van de eerste groep. Ik kon dus zo doorlopen. Hier kon ik direct beginnen met de workshop. De juf had ook een stagiaire dus er was extra veel hulp.

Ook hier hebben de kinderen heel goed getekend, geknipt en geplakt. Aan het einde van de workshop begonnen we een beetje haast te krijgen omdat de kinderen naar de gym moesten.

De pauze

Ik had even een uurtje pauze tussen de tweede en de laatste workshop in. Dat was heerlijk want kleuters willen veel aandacht en dat blijft toch een stuk vermoeiender dan een puber die zelf wel aan de slag gaat.

Halverwege dat uur pauze, kregen de docenten ook hun middagpauze. Hierdoor had ik de mogelijkheid om met een aantal juffen te praten. Ik vertelde hen dat ik erg onder de indruk ben van hun Islamitische school. Vooral omdat ik deze workshop één keer eerder heb gegeven op een andere school waar het een stuk drukkere klassen waren en waar ik een stuk minder gedaan kreeg.

Daarna konden we nog rustig even doorpraten over koetjes, kalfjes en kinderen.

De derde groep

Als laatste zat ik in een lokaal tegenover de personeelskamer. Deze groep was wat drukker en minder gestructureerd dan de andere twee klassen. Toch hebben we heerlijk kunnen werken en ook hier hebben de kinderen een prachtig resultaat neergezet.

Toen ik wegging kreeg ik zelfs van een aantal kinderen een knuffel.
Wat een fijne eerste ervaring met een Islamitische school!

Workshop Islamitische school - Koran
Workshop Islamitische school - bank
Workshop Islamitische school - kinderen aan het werk
Auteur

Marieke Noordhuis

error: Content is beschermd!